Пријава

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Slider

Превенција рака дебелог црева

У оквиру националног програма за превенцију колоректалног карцинома (рака дебелог црева),  Дом здравља „Др Симо Милошевић“ спроводи превентивне прегледе за рано откривање ове болести, за становнике општине Чукарица старосне доби од 50 до 70 година (животни период у којем се болест најчешће јавља).

У Републици Србији, малигни тумори дебелог црева представљају другу најчешћу локализацију малигних тумора (после рака плућа код мушкараца и рака дојке код жена) од које сваке године оболи приближно 3800 и умре 2300 особа оба пола. Редовним превентивним прегледима развој ове тешке болести се може спречити или се она може дијагностиковати у раној фази када је број потпуног излечења изузетно велик.

Рано откривање премалигних и малигних промена на дебелом цреву спроводи се помоћу теста на скривено (голим оком-невидљиво) крварење у столици. Тест је поуздан, једноставан, комфоран (не захтева посебну дијету) и бесплатан, неопходна је само оверена здравствена књижица.

Превазиђите страх, он је неоснован и контрапродуктиван, малигне болести су данас излечиве.  Уколико сте старости између 50 и 70 година јавите се у Центар за превенцију - Објекат Баново брдо, Пожешка 82 (улаз из Пожешке), III спрат,  соба 111.  Љубазно особље пружиће Вам додатне информације и омогућити спровођење теста.

 За све информације телефон је:  3538-323;  3538-415

Најчешћа малигна болест код жена у Србији су рак дојке, рак дебелог црева и рак грлића материце. Сваке године око 4 000 жена у Србији оболи од рака дојке, 1 500 од рака дебелог црева и 1 400 од рака грлића материце.

Код мушкараца, најчешће малигне болести су рак плућа и рак дебелог црева. Сваке године у Србији 3 900 мушкараца оболи од рака плућа а 2 200 од рака дебелог црева.

Рак - малигне болести су излечиве ако се открију на време.Због тога су Министарство здравља и Републички завод за здравствено осигурање покренули националну кампању „Србија против рака“ у складу са  Националним програмом усвојеним од стране Владе Републике Србије.

ЦИЉ КАМПАЊЕ :смањење броја новооболелих и умрлих од малигних болести.

То се може постићи уколико се код грађана развије свест о сопственој одговорности за здравље кроз превентивне прегледе.

РАК ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА (КОЛОРЕКТАЛНИ КАРЦИНОМ) је злоћудни тумор који настаје у дебелом цреву. Ризик за обољевање расте са годинама старости, а најчешће се јавља код људи старијих од 50 година. И мушкарци и жене су у подједнаком ризику да оболе.

СКРИНИНГ је тестирање или одређени преглед   код здравих особа у циљу откривања промена које предходе настанку рака или открију рак у раној фази.

Као скрининг тест се користи преглед столице на голим оком невидљиву крв у столици (FOB test ). Спровођење теста је врло једноставно, није болно ни непријатно. Резултате теста тумачи Изабрани лекар.

Националној кампањи ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА се прикључује ДЗ  „Др Симо Милошевић“  почев од марта 2010.  Становници Чукарице старости од  50 до 69 година, биће позивани  на сваке две године, телефоном или писмом на кућну адресу, да се јаве у ПРЕВЕНТИВНИ ЦЕНТАР.

Одазовите се, јер један једноставан преглед је најбоља заштита да би се очувало здравље и квалитет живота.

 

Please publish modules in offcanvas position.